Γνωρίστε τα μέλη μας – Ziedine Ekonomika

Γνωρίστε τα μέλη μας – Ziedine Ekonomika

Oktober 5, 2022 0 Von admin

Η Zero Waste Europe με χαρά παρουσιάζει τη σειρά ιστολογίων «Γνωρίστε τα μέλη μας». Μέσω αυτής της σειράς μηνιαίων συνεντεύξεων, θέλουμε να σας δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα μέλη μας και τη δουλειά που κάνουν.


Γεια σου Domantas, μπορείς να μας κάνεις μια σύντομη εισαγωγή στο επίκεντρο της Ziedine Ekonomika;

Υπεράσπιση! Πιστεύω ακράδαντα ότι μια κυκλική οικονομία θα μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί μέσω ορισμένων νόμων και κανονισμών που λαμβάνουν υπόψη τη χρήση υλικών, τη ρύπανση και τις προκλήσεις του αποτυπώματος άνθρακα. Μόλις ληφθούν υπόψη αυτά τα πράγματα, τότε η μηδενική σπατάλη γίνεται φθηνή και η πιο ελκυστική επιλογή 🙂

Δεν χρειαζόμαστε 5% τέλεια μηδενικά σπάταλα, αλλά 95% ατελή μηδενικά σπατάλη

Πόσο καιρό είστε στο χώρο και τι σας οδήγησε σε (μηδενική) σπατάλη;

Μάλλον όλη μου τη ζωή 🙂 Βασικά μεγάλωσα σε μια μονάδα κομποστοποίησης όπου δούλευε ο πατέρας μου. Κατάλαβα πώς η φύση μπορεί να διαχειριστεί τα ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΜΑΣ με πολύ αποτελεσματικό τρόπο χρησιμοποιώντας μικρόβια (όπως με την παραδοσιακή κομποστοποίηση), ερυθροσκώληκες και έντομα. Επίσης, θυμάμαι ότι τον βοήθησα να δημιουργήσει ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα χωριστής συλλογής απορριμμάτων κουζίνας για πολυκατοικίες στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ήταν μια επιτυχία, αλλά ο δήμος αποφάσισε να μην ανοίξει τη συλλογή στην πόλη. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε ξεχωριστή συλλογή απορριμμάτων κουζίνας στο Βίλνιους! Ωστόσο, αυτή τη φορά, συνεργάζομαι με τις τοπικές αρχές για να το διορθώσω. Έτσι, σε 2 χρόνια περίπου, θα έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα.

Ποιος είναι ο σημερινός σας ρόλος στον οργανισμό;

Πάντα προσκαλώ τους ανθρώπους να ενταχθούν στον οργανισμό και να εργαστούν πάνω στα θέματα που αγαπούν. Η Ziedine Ekonomika είναι ακόμα ένας νέος οργανισμός, καθώς τον ίδρυσα το 2016, αλλά αναπτύσσεται ραγδαία.
Μπορούμε πλέον να κάνουμε πολλά περισσότερα έργα και επαγγελματικές δραστηριότητες – ακόμα και να βγάζουμε τα προς το ζην από αυτό! Βοηθώ να κατευθύνω τους ανθρώπους προς την πληροφόρηση, π.χ. περιπτωσιολογικές μελέτες, παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών και άτομα με τα οποία είναι δυνατό να συνεργαστείτε για να επιτύχετε τους επιθυμητούς περιβαλλοντικούς σας στόχους.

Πείτε μας περισσότερα για μια συνεχιζόμενη καμπάνια/δραστηριότητα στην οποία εργάζεστε;

Τα τελευταία χρόνια, εργάζομαι για την εισαγωγή αλλαγών στην εθνική νομοθεσία διαχείρισης βιοαποβλήτων. Ο κανονισμός της ΕΕ παρέχει αυστηρούς αλλά πολύ σαφείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων. Ωστόσο, δίνει επίσης τη δυνατότητα στις εθνικές αρχές να τις αλλάξουν! Οι πιο προηγμένες χώρες όσον αφορά την ανακύκλωση –όπως η Σλοβενία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Γερμανία– χρησιμοποίησαν αυτούς τους κανόνες για να κάνουν ορθολογική εθνική νομοθεσία μετατρέποντας την κομποστοποίηση και την αναερόβια χώνευση σε προσιτή διαδικασία. Αυτή η διαδικασία δεν καθιστά ακριβή τη χωριστή συλλογή απορριμμάτων κουζίνας – αντίθετα, γίνεται φθηνότερη επιλογή χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια. Έχω δει τελικά σχέδια της νέας νομοθεσίας για τη διαχείριση βιοαποβλήτων και, αν όλα πάνε καλά, από το 2021 και μετά η Λιθουανία θα ενταχθεί σε αυτές τις χώρες και θα είναι το πρώτο κράτος μέλος της Ανατολικής Ευρώπης που θα έχει λογικούς κανονισμούς για τη διαδικασία κομποστοποίησης και αναερόβιας χώνευσης 🙂

Αν υπήρχε ένα πράγμα για το οποίο θα θέλατε να είναι γνωστός ο οργανισμός σας, ποιο θα ήταν αυτό;

Πρόσφατα ολοκληρώσαμε ένα έργο με το εθνικό πάρκο Žemaitijos για να τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν επιχειρήσεις κομποστοποίησης πράσινων απορριμμάτων. Είναι μια υπέροχη τοποθεσία και η συνεργασία με τους ανθρώπους τους ήταν απόλυτη ευχαρίστηση. Ανυπομονώ να μπει στη φάση λειτουργίας!

Πώς θα περιγράφατε την ανάπτυξη του κινήματος Zero Waste στη χώρα σας; Ποια είναι η προοπτική σας για το μέλλον;

Τόσοι άνθρωποι ενδιαφέρονται πλέον για τη μηδενική μετακίνηση απορριμμάτων! Αυτό μου δίνει ελπίδα.

Η ανάπτυξη του κινήματος μηδενικών αποβλήτων ήταν εκθετική και αναμένω να παραμείνει έτσι. Η φύση μας δίνεται για να την απολαμβάνουμε και να την αγαπάμε, και οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να την ενεργούν. Πιστεύω ότι, με λίγη βοήθεια από τις πολιτικές στα επόμενα 5 χρόνια, μπορούμε να φτάσουμε στο ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων θα γίνουν ατελείς μηδενικοί σπατάλες.

Πώς επηρεάζει την εργασία σας η τρέχουσα πανδημία COVID-19;

Πολύ δυνατά. Αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε πολλές εκδηλώσεις στα σχολεία. Η τρέχουσα κατάσταση είναι θλιβερή, αλλά ταυτόχρονα είναι μια καλή αφύπνιση για να αρχίσουν οι άνθρωποι να ενδιαφέρονται για την άγρια ​​ζωή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του WWF, περισσότερα από τα μισά άγρια ​​ζώα έχουν χαθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Αν απολαμβάνουμε τη ζωή μας χωρίς να βλάπτουμε τη φύση, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε άλλη πανδημία.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τη Zedine Ekonomika και τη δουλειά τους εδώ.