Προσωπικό αφιέρωμα του Equine Expert στη βασίλισσα Ελισάβετ II

Januar 1, 2023 0 Von admin

Σημείωση του συντάκτη: Στη θέση της συνέντευξης προσκεκλημένων, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε το συγκινητικό αφιέρωμα του Monty Roberts στον παγκόσμιο αντίκτυπο της Βασίλισσας Ελισάβετ II στη μη βίαιη εκπαίδευση των αλόγων παγκοσμίως. Monty, σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι την ιστορία σου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ II

από τον Monty Roberts – αναδημοσίευση με άδεια

Ένα άτομο και ένα άτομο που στέκεται δίπλα σε ένα άλογο Η περιγραφή δημιουργείται αυτόματα με μέτρια εμπιστοσύνη

Αριστερά: Βασίλισσα Σύζυγος Καμίλα, Η Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β‘ και Μόντι Ρόμπερτς μετά από μια συνεδρία επίδειξης | Φωτογραφία: MontyRoberts.com

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β‘, στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, με ενθάρρυνε να συλλογικοποιήσω τις σκέψεις μου για τη ζωή μου. Γεννημένος το 1935, ήμουν γιος ενός πατέρα που πίστευε ότι η βία ήταν η απάντηση στην ανατροφή ενός παιδιού. Η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία το 1981 αποκάλυψαν έναν τεράστιο αριθμό καταγμάτων που αναγνωρίστηκαν ότι συνέβαιναν πριν από την ηλικία της εφηβείας.

Ενώ υπήρχε πολλή βία στη ζωή μου, είχα την τύχη να μεγαλώσω με την παρουσία αλόγων. Δεν υπήρχε αμφιβολία στο μυαλό μου ότι επρόκειτο να γίνω αγωνιστικός αναβάτης αυτών των υπέροχων ζώων και είχα την τύχη να κερδίσω 11 παγκόσμια πρωταθλήματα από την πλάτη τους.

Ένας καθηγητής γραμματικής γνώριζε τον πατέρα μου και με ενθάρρυνε να σταματήσω να τον κατηγορώ και απλώς να προχωρήσω με τους στόχους της ζωής μου με τρόπο μη βίαιο. Η αδελφή Άγκνες Πατρίσια, μοναχή της Παναγίας των Παρισίων, με ενθάρρυνε να αποκτήσω την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Μου πρότεινε ότι η ειδικότητά μου θα έπρεπε να είναι οι «επιστήμες της συμπεριφοράς» για τις οποίες έχω τώρα δύο διδακτορικά.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών, κέρδισα τον πρώτο μου διαγωνισμό και με συμβόλαιο να γίνω κασκαντέρ, επειδή εκείνη την εποχή τρεις στις πέντε ταινίες περιελάμβαναν ένα άλογο και ένα παιδί. Μεγάλωσα στο να αγαπώ τα άλογά μου και χτύπησα ένα άλογο για τελευταία φορά το 1949. Ήταν με την επιμονή του πατέρα μου, αλλά ποτέ δεν ήταν μια μέθοδος εκπαίδευσης μετά από αυτό το περιστατικό.

Ως έφηβος η δουλειά μου περιελάμβανε χρόνο με αμερικανικές μούστανγκ και ήταν εκείνα τα εύθραυστα ζώα που ανακάλυψα ότι μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μου και μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους. Τα άλογα, μαζί με τα άγρια ​​ελάφια, με εκπαίδευσαν να χρησιμοποιώ αυτή τη γλώσσα και να απέχω από οποιαδήποτε βία στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Αυτές οι έννοιες καθιέρωσαν τους στόχους μου για τη ζωή.

Το 1965 ένας πλούσιος που ήρθε στην Καλιφόρνια από τη Νέα Υόρκη αποφάσισε ότι έπρεπε να μεταφέρω την ιπποδρομία μου στον κόσμο των Καθαρόαιμων αγώνων. Είχα ολοκληρώσει την πρώτη μου πανεπιστημιακή εργασία στο PTSD για τους βετεράνους που επέστρεφαν στην Κορέα. Τα άλογά μου ιππασίας ακολούθησαν αυτές τις αρχές και κέρδισαν δεκάδες πρωταθλήματα σε αυτόν τον κλάδο.

Η σύζυγός μου, Patricia (Pat) βοήθησε πάρα πολύ να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας, να δεχτούμε ανάδοχα παιδιά και με βοήθησε στο σχεδιασμό και τη λειτουργία της φάρμας Thoroughbred για περισσότερα από 50 χρόνια. Ήταν σε εκείνο το αγρόκτημα που ένα ανοιχτό σπίτι προκάλεσε τη δημοσίευση δύο άρθρων σε περιοδικά των ΗΠΑ. Αυτά τα άρθρα διερεύνησαν τη δουλειά μου στην εκπαίδευση αλόγων κούρσας απουσία βίας.

Ήταν η θεϊκή παρέμβαση που έκανε αυτά τα άρθρα να καταλήξουν στο γραφείο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β‘, η οποία, μαζί με εμένα, πίστευε ότι τα άλογα θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν χωρίς βία. Είχα κάνει ήδη εισβολές στη Νότια Αμερική και το 2005, η κόρη μου και εγώ επισκεφτήκαμε το Shelbyville του Τενεσί, το οποίο ήταν το σπίτι του αλόγου Tennessee Walking.

Ο Marty Irby ήταν ο διευθυντής μιας τεράστιας επιχείρησης με άλογα Walking στο Tennessee εκεί. Είδε τη δουλειά μου και έβαλε τέλος στην αποδοχή της βίας στον κόσμο του αλόγου του Τενεσί. Ο Μάρτι μετακόμισε στην Ουάσιγκτον, DC για να επηρεάσει τη νομοθεσία που αφαιρεί τη βία από αυτά τα υπέροχα άλογα και διεύρυνε το φάσμα του για να συμπεριλάβει όλους τους κλάδους.

Η Αυτού Μεγαλειότητα, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β‘ διάβασε τα δύο άρθρα και έστειλε τον διευθυντή αλόγων, τον σερ Τζον Μίλερ, να ταξιδέψει στην Καλιφόρνια και να δει το μη βίαιο έργο, για το οποίο ήμουν υπεύθυνος. Ο Σερ Τζον ήρθε σε εμάς και είδε την εκπαίδευσή μου με ανεκπαίδευτους Καθαρόαιμους για να αναφερθώ στην Αυτού Μεγαλειότητα. Ορίστηκε μια ημερομηνία και ο Πατ κι εγώ επρόκειτο να ταξιδέψουμε.

Όταν φτάσαμε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, μας περίμεναν 23 αγύμναστα άλογα στα χωράφια ακριβώς μπροστά από τα παράθυρα της Βασίλισσας. Με προειδοποίησαν να μην πάω κοντά στα άλογα και, ο Πατ κι εγώ έπρεπε να πάμε με τον σερ Τζον Μίλερ στο σπίτι του κοντά στην Οξφόρδη. Όλα αυτά έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου και η προπόνηση έπρεπε να ξεκινήσει τη Δευτέρα το πρωί.

Το πρώτο άλογο μπήκε στην αίθουσα ιππασίας περίπου στις 9:00 το πρωί και ένα κοινό περίπου 200 ήταν μάρτυρας μιας τρίχρονης που έπαιρνε την πρώτη της σέλα και αναβάτη. Αυτή η φιάλη ανήκε στο όνομα της Βασίλισσας Μητέρας και δεν είχε λάβει ποτέ καμία εκπαίδευση εκτός από το να οδηγεί με καπίστρι. Η Βασίλισσα Μητέρα ήταν εκεί και ήταν δύσπιστη αλλά αισιόδοξη.

Όπως θυμάμαι ότι για πρώτη φορά το Thoroughbred τρίχρονο δέχτηκε τη σέλα και τον αναβάτη σε περίπου 27 λεπτά. Η Βασίλισσα Μητέρα ήρθε σε μένα πρώτη με δάκρυα να κυλούν εδώ στα μάγουλα. Η βασίλισσα ακολούθησε λίγο μετά, και οι δύο έμειναν έκπληκτοι που το προβλεπόμενο αποτέλεσμα είχε επιτευχθεί. Έγιναν μερικές συζητήσεις και μετά ένα διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα.

Ενώ στο μεσημεριανό γεύμα στους Κήπους του Ουίνδσορ, τα γουόκι-τόκι τρελαίνονταν ανάμεσα σε μέλη του επιτελείου της Βασίλισσας. Επιστρέφοντας στην αίθουσα, διαπιστώσαμε ότι είχαν παραδοθεί δύο επιβήτορες βύθισης ενός τόνου ηλικίας τριών ετών χωρίς καμία προηγούμενη ανακοίνωση. Στις πρώτες στιγμές ένας επιβήτορας έδιωξε επιθετικά τον Sir John Miller από το στρογγυλό στυλό.

Έγιναν αρκετές συζητήσεις για να σκιαγραφηθεί το πλάνο για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Το ένα ήταν ότι και τα 23 άλογα έπρεπε να λάβουν την πρώτη τους σέλα και αναβάτη. Ένας άλλος ήταν να πει ότι ο Πατ και εγώ επρόκειτο να ταξιδέψουμε με το προσωπικό αυτοκίνητο της Βασίλισσας σε 21 τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Αυτού Μεγαλειότητα έφτιαχνε προσωπικά μια περιοδεία που θα περιλάμβανε 98 άλογα.

Η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία, το Isle of Man και η Βόρεια Ιρλανδία ήταν στο πρόγραμμα. Όλα τα άλογα πέρασαν το τεστ χωρίς μία αποτυχία. Η εργασία ολοκληρώθηκε με περίπου 30 λεπτά ανά άλογο. Ο Terry Pendry είχε ανατεθεί να είναι μαζί μας σε εκείνη την περιοδεία. Στην τελευταία μας στάση ο Terry Pendry έκανε ένα Join-Up με αναβάτη σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Ενώ η βασίλισσα και οι πιο κοντινοί στην περιοδεία ήταν δωρεάν, αλλά πολλοί παραδοσιακοί ιππείς είχαν να κάνουν πολύ αρνητικά σχόλια. Αυτά δεν ήταν άτομα που είδαν τη μη βίαιη εκπαίδευση που έγινε για να επιτευχθεί αυτό το έργο. Η Μεγαλειότητά της ήταν σταθερή στην υποστήριξη των μη βίαιων αρχών μου.

Υπήρξε μια συνάντηση μιας ώρας στο τέλος της 30ήμερης περιοδείας. Η Βασίλισσα ήταν εξαιρετικά φιλοφρονητική, αλλά έκανε κάποια έντονα σχόλια σχετικά με το τι ήλπιζε ότι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια. Τα πρώτα λόγια της Αυτού Μεγαλειότητας ήταν: «Πρέπει να υπάρχει ένα βιβλίο. Θα πρέπει να εκδοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και γλώσσες». Αυτό συνέβη.

Η Αυτού Μεγαλειότητα συνέχισε λέγοντας ότι θα έπρεπε να ταξιδέψω προσωπικά σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες για να πραγματοποιήσω ζωντανές επιδείξεις του μη βίαιου έργου που είχε γίνει μάρτυρας. Ταξίδεψα σε 41 χώρες και δούλεψα με άλογα διαφορετικών ειδικοτήτων και πολλά που ήταν επικίνδυνα, άλογα αποκατάστασης που είχαν βιώσει βία κατά την προηγούμενη εκπαίδευση.

Περισσότερα από 3.000 άλογα συνέθεσαν τη λίστα των τριών δεκαετιών ταξιδιού για να επιτύχουν αυτές τις επιδείξεις. Ο Covid έβαλε τέλος στις διαδηλώσεις, αλλά συνέχισα τη δουλειά μου με αρκετούς μεγάλους στάβλους, κυρίως από το Zoom μετά τους περιορισμούς του Covid. Πάνω από 50 πρωταθλήματα κέρδισα με τους στάβλους που αντιπροσώπευα πριν από τον Covid.

Σημειωτέον ότι η σχέση μου με την Αυτού Μεγαλειότητα περιελάμβανε πολυάριθμες προσωπικές επισκέψεις και πάνω από 200 τηλεφωνικές συνομιλίες. Συνεχώς μου επιστρέφει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ II ήταν «ο άνεμος κάτω από τα φτερά μου». Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να έχω φτάσει σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς την έγκριση της Βασίλισσας Ελισάβετ Β‘.

Όταν κάποιος μελετά τις συνθήκες που περιβάλλουν την 30ετή σχέση, είναι προφανές ότι ο αριθμός των θαυμάτων για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς την καθοδήγηση από τα πάνω. Θα περάσω το υπόλοιπο των ημερών μου κάνοντας όσο περισσότερο μπορώ για να πετύχω τους στόχους που έθεσε ξεκάθαρα η Βασίλισσα Ελισάβετ για μένα.

Ο Μόντι Ρόμπερτς, ο «Άνθρωπος που ακούει άλογα», είναι συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις των New York Times, πολυτίτλος Παγκόσμιος Πρωταθλητής ιππασίας και ιδρυτής του Join-Up® International που κατοικεί στο Solvang της Καλιφόρνια.