Πώς να δημιουργήσετε μια Λέσχη Φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη

Πώς να δημιουργήσετε μια Λέσχη Φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη

September 20, 2021 0 Von admin

Όταν είστε στο πρώτο έτος, μπορεί να βιάζεστε να φτάσετε στην επόμενη τάξη σας στην άλλη πλευρά της πανεπιστημιούπολης, μπερδεμένοι να πείτε «καθηγητής» αντί για «δάσκαλος» ή ήδη πίσω από ένα βουνό αναγνωσμάτων. Αλλά μέσα στο χάος, κουβαλάς τα ίδια ενδιαφέροντα και χόμπι από το γυμνάσιο-ίσως εσύ λατρεύει τον χορό, τη φωτογραφία ή το ποδόσφαιρο. Και συνήθως μπορείτε να βρείτε αυτά τα χόμπι σε ένα κλαμπ που διευθύνεται από φοιτητές.

Αλλά τι γίνεται αν δεν υπάρχει δρόμος για να συνεχίσεις; Θα τα παρατήσεις ή θα βρεις διαφορετικά χόμπι; Ή θα δημιουργούσατε μια ευκαιρία να απολαύσετε ξανά τα χόμπι σας; Έκανα το τελευταίο και δημιούργησα έναν όμιλο τοξοβολίας στο σχολείο μιας και δεν υπήρχε.

Στο γυμνάσιο, ασχολήθηκα με την τοξοβολία και ερωτεύτηκα το άθλημα. Ενώ ορισμένοι τοξότες ασκούσαν τοξοβολία σε αγωνιστικό επίπεδο, εγώ αντιμετώπισα την τοξοβολία ως ψυχαγωγικό άθλημα. Έτσι, όταν μπήκα στο πρώτο έτος και παρακολούθησα το «Clubs and Academic Societies Fair», είδα συλλόγους χορού, πολυπολιτισμικούς συλλόγους, ακόμη και μια λέσχη League of Legends, αλλά όχι κλαμπ τοξοβολίας. Σκέφτηκα ότι ίσως απλώς να μην ήταν στην έκθεση εκείνη την ημέρα. Πήγα λοιπόν κατευθείαν στο φοιτητικό κέντρο και ρώτησα τον εκπρόσωπο της ρεσεψιόν αν υπήρχε λέσχη τοξοβολίας. Δεν υπήρχε.

Η επόμενη ερώτησή μου ήταν: «Πώς μπορώ να δημιουργήσω μια φοιτητική λέσχη;»

Έκανα αυτή την ερώτηση χωρίς καν να σκεφτώ: Θέλω να γίνω Πρόεδρος και να αναλάβω τόσο μεγάλο ρόλο όταν δεν έχω καταλάβει ακόμα πώς να γίνω φοιτητής; Δεν ξέρω καν πώς να διευθύνω ένα κλαμπ! Αλλά τίποτα από αυτά δεν πέρασε από το μυαλό μου καθώς η ερώτηση έφυγε από το στόμα μου. Και μερικές φορές οι καλύτερες αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς σκέψη.

Πριν το καταλάβω, βρέθηκα να κάθομαι σε ένα τραπέζι κάτω από τον καυτό ήλιο – μαζεύοντας υπογραφές. Χρειαζόμασταν τουλάχιστον 40 ενδιαφερόμενα μέλη για έγκριση. Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας και με την καρδιά στο λαιμό, ανέβασα τον αριθμό των ενδιαφερόμενων μαθητών σε 150! Και έτσι, η λέσχη τοξοβολίας γεννήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στη Μισισάουγκα. Δεν ήταν όμως τόσο απλό…

Πώς να δημιουργήσετε το δικό σας κλαμπ με 11 εύκολα βήματα.

φοιτητικός σύλλογος, τοξοβολία
Φωτογραφία από τον Alex Guillaume στο Unsplash

Βήμα 1: Προσδιορίστε τον τύπο φοιτητικής λέσχης που θέλετε να δημιουργήσετε

Θέλετε να δημιουργήσετε μια φοιτητική λέσχη, φοιτητική κοινωνία ή ακαδημαϊκή κοινωνία; Ποιά είναι η διαφορά? ΕΝΑ φοιτητική λέσχη είναι ένας οργανισμός που σχηματίζεται από μέλη του ιδρύματος που μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον—να δημιουργήσουν μια κοινότητα ή αίσθηση του ανήκειν.

Φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρονται ως φοιτητικές κυβερνήσεις, φοιτητικές ενώσεις ή φοιτητικά συμβούλια. Υποστηρίζονται από τις φοιτητικές σας αμοιβές. Αν κοιτάξετε το τιμολόγιό σας, πιθανότατα θα βρείτε μια ενότητα που αναφέρει τη συσχέτιση και τις χρεώσεις ιδιότητας μέλους. Αυτά τα τέλη μπορεί να κυμαίνονται από $0,50 έως $200. Για παράδειγμα, η φοιτητική ένωση του πανεπιστημίου μου μάς χρέωνε 45 $ το χρόνο και κάθε φοιτητής ήταν αυτόματα μέλος της φοιτητικής ένωσης.

Ακαδημαϊκές εταιρείες στοχεύουν να ενώσουν τους φοιτητές που σπουδάζουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να τους βοηθήσουν με τους στόχους επαγγελματικής τους εξέλιξης και σταδιοδρομίας. Για παράδειγμα, μια εταιρεία εμπορίου ή διαχείρισης θα φιλοξενεί διαγωνισμούς περιπτώσεων, εικονικές συνεντεύξεις και εκδηλώσεις δικτύωσης για να βοηθήσει τους φοιτητές επιχειρήσεων με τους στόχους της σταδιοδρομίας τους.

Βήμα 2: Προσδιορίστε τι σας αρέσει

Ίσως είναι κάτι που ήδη αγαπάτε ή κάτι που θέλετε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά. Ίσως θέλετε να εργαστείτε για τους στόχους της σταδιοδρομίας σας, όπως η παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις, ή θέλετε να δημιουργήσετε μια κοινότητα για τον πολιτισμό ή τη θρησκεία σας. Θα μπορούσατε επίσης να συγκεντρώσετε χρήματα για έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που σας ενδιαφέρει ή να δημιουργήσετε μια κοινότητα για παιχνίδια, όπως το League of Legends. Πραγματικά, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

Βήμα 3: Συγκεντρώστε υποστήριξη

Η δημιουργία ενός κλαμπ δεν είναι αστείο. Είναι πολύ σκληρή δουλειά. Όταν ρώτησα την εκπρόσωπο της ρεσεψιόν, ήταν Τρίτη και μου είπε ότι είχα μόνο μέχρι την Παρασκευή ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ για να υποβάλω την αίτησή μου. Η Επιτροπή Ομίλων συνεδρίαζε την επόμενη εβδομάδα για να περάσει από τις νέες αιτήσεις και η προθεσμία ήταν η Παρασκευή!

Εντάξει, μην πανικοβάλλεσαι, είπα στον εαυτό μου.

Χρησιμοποίησα τους πόρους γύρω μου και συγκέντρωσα υποστήριξη από φίλους και συγγενείς για να ολοκληρώσω την αίτηση έγκαιρα. Ένα μεγάλο μέρος της έναρξης ενός συλλόγου είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης. Ξέρω ότι ακούγεται κακόγουστο, αλλά δεν θα μπορούσα να το κάνω χωρίς την υποστήριξη της ομάδας μου.

Βήμα 4: Απευθυνθείτε σε κατάλληλες ομάδες

Απευθυνθείτε στην αντίστοιχη φοιτητική ένωση σας και κλείστε ένα ραντεβού με τον Συντονιστή Λέσχης για να καθορίσετε τι χρειάζεστε για να αναγνωριστεί η λέσχη σας. Η φοιτητική ένωση θα σας ζητήσει να συμπληρώσετε μερικά ή όλα τα παρακάτω:

 • Έντυπο επιβεβαίωσης συλλόγου: ανάγνωση και αποδοχή των κανόνων και των πολιτικών για τους συλλόγους
 • Λίστα μελών του συλλόγου: συλλογή αρκετών υπογραφών μαθητών για να καταδείξει τη ζήτηση του συλλόγου.
 • Κατάλογος εκτελεστικών μελών Λέσχης: πρόσληψη της δικής σας εκτελεστικής ομάδας που θα αποτελείται τουλάχιστον από έναν Πρόεδρο (εσείς), Αντιπρόεδρο, Γραμματέα και Ταμία. Ανάλογα με τον τύπο του συλλόγου, μπορείτε να προσλάβετε επιπλέον εκτελεστικά μέλη όπως απαιτείται, όπως διευθυντές (Διευθυντής Σχεδιασμού, Διευθυντής συγκέντρωσης χρημάτων, κ.λπ.) ή συνεργάτες
 • Λίστα πιθανών συμβάντων
 • Ένας ακριβής και ρεαλιστικός προϋπολογισμός
 • Καταστατικό συλλόγου που περιγράφει την εντολή του συλλόγου σας, τα δικαιώματα μέλους, τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και τις δημοκρατικές αρχές
 • Προαιρετικές φόρμες όπως αίτημα για λογαριασμό email, πρόσβαση σε φιλοξενία ιστοσελίδων, χώρο γραφείου ή ντουλάπι

Μόλις υποβάλετε την αίτησή σας, ενδέχεται να λάβετε συνέντευξη από τον Συντονιστή Λέσχης και τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών ή Αντιπρόεδρο Εσωτερικών Υποθέσεων της φοιτητικής σας ένωσης για να προσδιορίσετε εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε να διευθύνετε μια λέσχη. Μπορεί να σας ζητήσουν ένα σχέδιο δράσης και πώς θα ακολουθήσετε τη δική σας ΕΞΥΠΝΟΙ στόχοι με βάση τη δήλωση αποστολής του συλλόγου σας. Στη συνέχεια, η φοιτητική ένωση θα στείλει την αίτησή σας ή/και τα σχόλιά σας για συνέντευξη στην Επιτροπή Ομάδων Φοιτητών, η οποία θα κάνει σύσταση προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Μετά την έγκριση, οι πρόεδροι υποχρεούνται να παρακολουθήσουν εργαστήρια και εκπαίδευση σχετικά με τα ακόλουθα:

 • Κράτηση τραπεζιών και δωματίων γύρω από την πανεπιστημιούπολη
 • Εργαστήρια ηγεσίας και συνεδρίες δικτύωσης
 • Συνεδρία προσανατολισμού

Βήμα 5: Ανοίξτε έναν τραπεζικό λογαριασμό

Μόλις εγκριθεί η λέσχη σας, θα σας ζητηθεί να ανοίξετε έναν κοινοτικό τραπεζικό λογαριασμό για να παρακολουθείτε τα οικονομικά σας. Αυτό θα είναι σημαντικό όταν πρόκειται για έλεγχο του συλλόγου σας! Ναι, οι φοιτητικές ομάδες ελέγχονται για να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές δεν κάνουν κατάχρηση των κεφαλαίων του συλλόγου για δικά τους οφέλη.

 • Ανοίξτε τον τραπεζικό σας λογαριασμό σε ένα ίδρυμα προεγκεκριμένο από το φοιτητικό σωματείο σας
 • Απαιτούνται τουλάχιστον δύο υπάλληλοι υπογραφής: ο πρόεδρος και ο ταμίας
 • Η τράπεζα θα ζητήσει μια επιστολή από τη φοιτητική ένωση που θα επιβεβαιώνει την έγκριση του συλλόγου σας
 • Φροντίστε να παραγγείλετε ένα βιβλιάριο επιταγών που σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμο
 • Να κρατάτε πάντα αποδείξεις μετά τις αγορές του συλλόγου σας

Βήμα 6: Δημιουργήστε ένα λογότυπο φοιτητικής λέσχης

Δεν έχετε κανέναν στην ομάδα σας που να μπορεί να σχεδιάσει; Κανένα πρόβλημα. Η φοιτητική σας ένωση μπορεί να παράσχει έναν γραφίστα για να σχεδιάσει το λογότυπο του συλλόγου σας με βάση τις προδιαγραφές σας.

Βήμα 7: Δημιουργήστε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Δημιουργήστε λογαριασμούς για TikTok, Facebook, Instagram, Twitter κ.λπ. και αποκτήστε όσο το δυνατόν περισσότερους ακόλουθους! Βάλτε ολόκληρη την ομάδα στελεχών σας να διαφημίσει τα κανάλια σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζητήστε από το φοιτητικό σωματείο να σας δώσει μια ξεχωριστή φωνή. Χρησιμοποιήστε οποιεσδήποτε κατάλληλες τεχνικές μάρκετινγκ για να γνωστοποιήσετε τη νέα σας ομάδα!

Βήμα 8: Δημιουργήστε μια βάση δεδομένων μέλους συλλόγου

Το να έχετε μια βάση δεδομένων με όλα τα μέλη σας θα σας φανεί χρήσιμο όταν χρειαστεί να στείλετε τακτικά ηλεκτρονικά ενημερωτικά δελτία. Θυμάστε τη Λίστα Μελών Λέσχης που έχετε συντάξει; Χρησιμοποιήστε αυτήν τη λίστα για να δημιουργήσετε τη βάση δεδομένων σας. Επίσης, συγκεντρώστε μέλη κατά τη διάρκεια της «Έκθεσης Λέσχων και Ακαδημαϊκών Εταιρειών» του ιδρύματός σας.

Βήμα 9: Εξετάστε το ενδεχόμενο να ορίσετε μια ετήσια συνδρομή μέλους

Στην περίπτωσή μου, ο εξοπλισμός τοξοβολίας είναι εξωφρενικά ακριβός! Ένα τόξο κόστιζε 200$ και αυτό έγινε μετά από έκπτωση κλαμπ! Για να αποκτήσουμε εξοπλισμό, συγκεντρώσαμε πολλά κεφάλαια και ο ευκολότερος τρόπος ήταν μέσω μιας ετήσιας συνδρομής μέλους.

Βήμα 10: Απευθυνθείτε σε πιθανούς συνεργάτες και χορηγούς του συλλόγου

Δεδομένου ότι ο σύλλογος τοξοβολίας είχε σχέση με τον αθλητισμό, έφτιαξα μια συνεργασία με το Τμήμα Στίβου. Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το χώρο του γυμναστηρίου για πρακτικές τοξοβολίας. Επιπλέον, για να αποκτήσετε χορηγούς, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα Πακέτο Χορηγιών και να χρησιμοποιήσετε το δίκτυό σας για να προωθήσετε το κλαμπ σας σε πιθανούς χορηγούς.

Βήμα 11: Εάν ισχύει, παραγγείλετε ή δημιουργήστε υλικό μάρκετινγκ

Παραγγείλετε υλικά όπως πανό, κάρτες μέλους και αφίσες. Εάν δεν έχετε χρήματα, δημιουργήστε το δικό σας υλικό μάρκετινγκ. Θα είναι μια εξαιρετική άσκηση οικοδόμησης ομάδας DIY για την ομάδα στελεχών σας!

Αν και τα βήματά σας μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το σχολείο σας, η γενική διαδικασία παραμένει η ίδια. Αυτή η λίστα ακούγεται τρομακτική, αλλά αν έχετε εγγενή κίνητρα και αφοσιωθείτε στο να κάνετε τη διαφορά στην πανεπιστημιούπολη, θα είστε πρόθυμοι να πετύχετε τους στόχους σας. Το κλαμπ μου ήταν σαν το μωρό μου. Μερικές φορές ήταν ένα ενοχλητικό παιδί, αλλά μου άρεσε ακόμα το ίδιο. Φρόντισα να μεγαλώσει για να γίνει ανεξάρτητο, οπότε όταν το άφησα να φύγει, θα μπορούσε να ανθίσει από μόνο του.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την έναρξη μιας φοιτητικής λέσχης;

Οι μικρότερες λεπτομέρειες για τις απαιτήσεις θα διαφέρουν από σχολείο σε σχολείο. Μπορείτε να δείτε να εξερευνήσετε παραδείγματα της διαδικασίας για σχολεία όπως U του Τ, Ράερσον, York, ΜακΜάστερ, Σέριντανκαι Humber.

Καλή τύχη!