Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να μαζέψετε χαμομήλι

Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να μαζέψετε χαμομήλι

November 30, 2022 0 Von admin

Τα άνθη χαμομηλιού χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού. Το τσάι χαμομηλιού έχει μια φρέσκια, καθαρή γεύση που είναι αμέσως καταπραϋντική.

Υπάρχουν δύο χαμομήλια: ρωμαϊκό χαμομήλι (βοτανική ονομασία Ένας ευγενής χαμαιλέοντας) και γερμανικό χαμομήλι (βοτανική ονομασία Matricaria recutita ή Matricaria chamomilla). Και οι δύο είναι μέλη της οικογένειας των μαργαριτών Asteraceae.
Το ρωμαϊκό χαμομήλι έχει άρωμα και γεύση παρόμοια με αυτή του φρεσκοκομμένου σανού. Το γερμανικό χαμομήλι έχει άρωμα και γεύση παρόμοια με τα μήλα. Για πολλούς, το γερμανικό χαμομήλι ευνοείται. Το τσάι από γερμανικό χαμομήλι είναι γλυκό. Το τσάι από ρωμαϊκό χαμομήλι μπορεί να είναι πικρό.

Το χαμομήλι είναι ένα βότανο. Το γερμανικό χαμομήλι είναι ετήσιο. Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι πολυετές. Το ρωμαϊκό χαμομήλι μεγαλώνει σε περίπου 8 ίντσες ύψος και 18 ίντσες πλάτος. Το γερμανικό χαμομήλι μεγαλώνει 24 ίντσες σε ύψος και πλάτος. Το χαμομήλι έχει λεπτά κομμένα, φτερωτά φύλλα και λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα σε διάμετρο 1 ίντσας στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

Το γερμανικό χαμομήλι καλλιεργείται συχνά για τα αιθέρια έλαια και τα αρωματικά άνθη του που χρησιμοποιούνται στο τσάι. Το ρωμαϊκό χαμομήλι χρησιμοποιείται συχνά ως κάλυμμα εδάφους ή αντικατάσταση γκαζόν, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τσαγιού ή ως γαρνιτούρα στην κουζίνα. Η γερμανική ποικιλία είναι η καλύτερη επιλογή για τσάι.

Εδώ είναι ο πλήρης οδηγός σας για την καλλιέργεια χαμομηλιού!

Χαμομήλι Διάδοση

 • Το γερμανικό χαμομήλι είναι εύκολο να αναπτυχθεί από σπόρους, ωστόσο η επιτυχία της έναρξης των σπόρων είναι μικρότερη από 50 τοις εκατό. Διατηρήστε τον σπόρο υγρό για βλάστηση.
 • Το ρωμαϊκό χαμομήλι πολλαπλασιάζεται με σπόρους, διαίρεση ή μοσχεύματα. Το ποσοστό βλάστησης είναι 40 έως 60 τοις εκατό. Η διαίρεση είναι η ευκολότερη μέθοδος διάδοσης. Αναπτύσσεται καλύτερα στις ζώνες USDA 4-9.
 • Διαχωρίστε τις ριζωματώδεις ρίζες του φυτού για να ξεκινήσετε νέα φυτά ή ριζώστε μοσχεύματα 3 έως 5 ιντσών σε εσωτερικούς χώρους σε γλάστρες στις αρχές της άνοιξης ή στα μέσα του καλοκαιριού.

Πού να φυτέψετε χαμομήλι

 • Καλύτερη τοποθεσία: Και τα δύο χαμομήλια —ρωμαϊκά και γερμανικά— προτιμούν να μεγαλώνουν σε ηλιόλουστες συνθήκες, αλλά ανέχονται τη μερική σκιά.
 • Προετοιμασία εδάφους: Το ρωμαϊκό χαμομήλι προτιμά ελαφρύ, πλούσιο σε κομπόστ, ομοιόμορφα υγρό έδαφος. Το γερμανικό χαμομήλι προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα αμμώδη εδάφη. αν το χώμα σας είναι υγρό, φυτέψτε γερμανικό χαμομήλι σε υπερυψωμένο κρεβάτι. Και οι δύο προτιμούν pH εδάφους από 6,5 έως 7,5. Προσθέστε 2 ή περισσότερες ίντσες παλαιωμένου κομπόστ στο κρεβάτι φύτευσης και γυρίστε το κάτω πριν από τη φύτευση. Πάντα να τροποποιείτε το βαρύ αργιλώδες έδαφος με άφθονο οργανικό λίπασμα πριν φυτέψετε χαμομήλι.

Πότε να φυτέψετε χαμομήλι

 • Εκκίνηση σπόρων σε εσωτερικούς χώρους: Το χαμομήλι μπορεί να ξεκινήσει σε εσωτερικούς χώρους 3 ή 4 εβδομάδες πριν από τη μεταφύτευση στον κήπο. Σπέρνουμε σπόρους σε βιολογικό μείγμα γλάστρας σε επίπεδα ή γλάστρες κάτω από φθορίζον φως. Διατηρήστε τους μικροσκοπικούς σπόρους υγρούς ή η βλάστηση θα είναι δύσκολη. Οι σπόροι του γερμανικού χαμομηλιού βλασταίνουν σε περίπου 14 ημέρες στους 55° έως 65° Το ρωμαϊκό χαμομήλι βλασταίνει καλύτερα σε ζεστό έδαφος, περίπου 70°F.
 • Μεταφύτευση στον κήπο: Τα σπορόφυτα που ξεκινούν σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να μεταμοσχευθούν μετά από 3 έως 5 εβδομάδες όταν έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού, περίπου 2 έως 3 εβδομάδες μετά τη μέση ημερομηνία τελευταίας παγετού.
 • Χρόνος υπαίθριας φύτευσης: Σπείρετε και τα δύο είδη χαμομηλιού στον κήπο αφού έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού όταν η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει τους 55°F έως 60°F. Το χαμομήλι πρέπει να φυτευτεί πριν από τα τέλη της άνοιξης, έτσι ώστε οι ρίζες να μπορούν να εδραιωθούν πριν φτάσει ο ζεστός καιρός.
 • Διαίρεση: Διαχωρίστε τις ποικιλίες την άνοιξη. Η διαίρεση είναι σημαντική επειδή οι ποικιλίες δεν παράγουν σπόρους.
Άνθη και φύλλα χαμομηλιού
Άνθη και φύλλα χαμομηλιού

Πώς να φυτέψετε χαμομήλι

 • Βάθος φύτευσης: Σπείρετε σπόρους χαμομηλιού σε βάθος ¼ έως ½ ίντσας. σπείρουν σπόρους σε απόσταση 2 ιντσών μεταξύ τους.
 • Διάστημα: Λεπτά σπορόφυτα χαμομηλιού όταν έχουν ύψος 1 έως 2 ίντσες. Αφήστε 6 έως 8 ίντσες μεταξύ των φυτών γερμανικού χαμομηλιού και 18 ίντσες μεταξύ των φυτών ρωμαϊκού χαμομηλιού.
 • Πόσο να φυτέψετε: Καλλιεργήστε 40 φυτά χαμομηλιού για τσάι και συντήρηση.

Χαμομήλι Σύντροφος Φύτευσης και Διακοσμητικής Χρήσης

 • Φύτευση συντροφιάς: Φυτέψτε χαμομήλι με λεβάντα, δεντρολίβανο και ύσσωπο. Λέγεται ότι το χαμομήλι βοηθά στην ανάπτυξη των αγγουριών, των κρεμμυδιών και των περισσότερων βοτάνων. Κάποιοι λένε ότι το χαμομήλι βελτιώνει τη γεύση και την ανάπτυξη των λάχανων, των κρεμμυδιών και των αρωματικών βοτάνων. Τα άνθη του χαμομηλιού προσελκύουν ωφέλιμα έντομα, συμπεριλαμβανομένων των μύγες και των αρπακτικών σφηκών.
 • Διακοσμητική χρήση: Ρωμαϊκό χαμομήλι μπορεί να φυτευτεί ανάμεσα σε σκαλοπατάκια σε μονοπάτι κήπου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα εδάφους σε κρεβάτι κήπου. Ένα γκαζόν χαμομηλιού μπορεί να φυτευτεί για να προσελκύσει επικονιαστές στον κήπο. Το γερμανικό χαμομήλι συχνά καλλιεργείται ως αγριολούλουδο με αστέρες, ρουντμπέκια και σολιδάγκο σε εξοχικό σπίτι, φυσικό ή κήπο αγριολούλουδων.

Πότισμα και τάισμα Καλλιεργήστε χαμομήλι

 • Πότισμα: Το χαμομήλι αναπτύσσεται καλύτερα στο έδαφος που είναι ομοιόμορφα υγρό αλλά όχι υγρό. Δώστε στο χαμομήλι μια ίντσα νερό κάθε εβδομάδα.
 • Σίτιση: Πλαϊνό φόρεμα χαμομηλιού με παλαιωμένο λίπασμα ή τροφοδοτήστε φυτά με αραιό διάλυμα γαλακτώματος ψαριών.

Φροντίδα και Συντήρηση Χαμομηλιού

 • Φροντίδα: Τα φυτά μπορούν να κοπούν στις αρχές της άνοιξης για να ανανεωθεί η ανάπτυξη. Το ρωμαϊκό χαμομήλι χαμηλής ανάπτυξης μπορεί να κοπεί με χλοοκοπτικό στις αρχές της άνοιξης για να ενθαρρύνει την πληρέστερη ανάπτυξη. Διατηρήστε την περιοχή γύρω από το χαμομήλι χωρίς ζιζάνια. είναι κακός ανταγωνιστής κατά των ζιζανίων.

Καλλιέργεια Χαμομηλιού σε Δοχείο

 • Καλλιεργήστε το χαμομήλι σε ένα δοχείο πλάτους και βάθους τουλάχιστον 8 ίντσες. Το γερμανικό χαμομήλι απαιτεί ένα μεγάλο δοχείο και θα γεμίσει μια κατσαρόλα. Το ρωμαϊκό χαμομήλι χαμηλής ανάπτυξης συχνά καλλιεργείται σε δοχεία ως προφορά.
 • Τοποθετήστε το χαμομήλι σε δοχεία σε ηλιόλουστα σημεία και διατηρήστε το χώμα απλώς υγρό.
 • Τοποθετήστε το χαμομήλι που αναπτύσσεται σε εσωτερικούς χώρους σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο ή κάτω από φώτα καλλιέργειας ή φώτα φθορισμού. Τα φυτά χρειάζονται περίπου 12 ώρες φως κάθε μέρα.

Χαμομήλι Παράσιτα και Ασθένειες

 • Και τα δύο χαμομήλια είναι γενικά απαλλαγμένα από παράσιτα και απαλλαγμένα από ασθένειες. Οι αφίδες, οι θρίπες και οι αλευρώδεις μπορεί περιστασιακά να επιτεθούν στο χαμομήλι. ξεπλύνετε αυτά τα παράσιτα που ρουφούν το χυμό με ένα δυνατό ρεύμα νερού.
 • Το ρωμαϊκό χαμομήλι λέγεται ότι βοηθά στον έλεγχο της ασθένειας απόσβεσης όταν αναμιγνύεται με νερό και χρησιμοποιείται ως σπρέι.
 • Το ωίδιο –μια μυκητιακή ασθένεια– μπορεί περιστασιακά να προσβάλει το χαμομήλι. Η καλή κυκλοφορία του αέρα θα κρατήσει μακριά τις μυκητιασικές ασθένειες.

Πώς να μαζέψετε χαμομήλι

 • Πότε γίνεται η συγκομιδή: Τα άνθη του χαμομηλιού είναι ώριμα όταν τα πέταλα γυρίζουν πίσω προς το κέντρο στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Συγκομιδή όταν το χαμομήλι είναι σε πλήρη άνθιση.
 • Τρόπος συγκομιδής: Κόψτε ολόκληρους μίσχους και άνθη γερμανικού χαμομηλιού. Τσιμπήστε τα άνθη του ρωμαϊκού χαμομηλιού.
 • Τα άνθη του χαμομηλιού είναι μικρά. μπορεί να είναι πιο εύκολο να κόψετε λουλούδια με βλαστούς συνδεδεμένους χρησιμοποιώντας ψαλίδια κήπου,

Χαμομήλι στην κουζίνα

Το χαμομήλι έχει πολλές μαγειρικές χρήσεις:

 • Λουλούδια: Χρησιμοποιήστε τα λουλούδια φρεσκοκομμένα ή αποξηραμένα. Τα λουλούδια μπορούν να προστεθούν σε φρουτοσαλάτες ή για διακόσμηση κέικ.
 • Τόσο τα γερμανικά όσο και τα ρωμαϊκά λουλούδια χαμομηλιού χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση κέικ. Τα μικρά λουλούδια μπορούν να προστεθούν σε πράσινες ή φρουτοσαλάτες.
 • Λουλούδια για τσάι: Και τα δύο χαμομήλια κάνουν εξαιρετικά τσάγια. Οι αποξηραμένες κεφαλές λουλουδιών του γερμανικού χαμομηλιού έχουν πιο γλυκιά γεύση. Για να φτιάξετε τσάι: Γεμίστε νερό από το τσαγιέρα και ξεκινήστε τη θέρμανση. Τοποθετήστε φρέσκα λουλούδια χαμομηλιού (περίπου τέσσερις κουταλιές της σούπας ανά φλιτζάνι οκτώ ουγγιών) ή αποξηραμένα λουλούδια (περίπου δύο κουταλιές της σούπας ανά φλιτζάνι οκτώ ουγγιών) και ένα κλωνάρι μέντα σε ένα σουρωτήρι ή σουρωτήρι ή τυρί στο φλιτζάνι σας (ή τοποθετήστε λουλούδια σε μια μπάλα τσαγιού ) Ρίξτε βραστό νερό πάνω από τα άνθη χαμομηλιού και τη μέντα και στη συνέχεια βράστε για 5 λεπτά.
 • Τα φρέσκα άνθη χαμομηλιού κάνουν ένα νόστιμο τσάι όταν συνδυάζονται με φύλλα δυόσμου. σερβίρετε αυτό το τσάι παγωμένο ή ζεστό.
 • Πίνετε το τσάι με φειδώ, όχι περισσότερο από 1/2 φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού καθημερινά για όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες τη φορά,
 • Σημείωση: Μην χρησιμοποιείτε χαμομήλι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χρήσεις του χαμομηλιού για την υγεία

 • Το έγχυμα λουλουδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από το στρες, τη δυσπεψία, τη ναυτία, τον πυρετό, την αϋπνία, τον αλλεργικό πυρετό, την υπερκινητικότητα, τους ρευματικούς πόνους και τις κράμπες της περιόδου.
 • Εξωτερικά, ένα ξέβγαλμα χαμομηλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πιτυρίδα, τονωτικό προσώπου, λοσιόν, κρέμα, ατμό, εμποτισμό χεριών, κομπρέσα για τα μάτια ή στο μπάνιο. Τα προϊόντα ομορφιάς χαμομηλιού διατίθενται στο εμπόριο.
 • Το χαμομήλι έχει κάποια δημοφιλή φαρμακευτική χρήση ως αλοιφή για μυϊκούς σπασμούς, λάδι για πληγές, ηλιακά εγκαύματα, έκζεμα ή φαγούρα στο δέρμα.
 • Προσοχή: άτομα αλλεργικά στην αμβροσία που χρησιμοποιούν το χαμομήλι ως φυτικό φάρμακο μπορεί να αντιδράσουν στα αιθέρια έλαιά του.
Αποξηραμένα φύλλα και άνθη χαμομηλιού

Συντήρηση και αποθήκευση χαμομηλιού

 • Ξήρανση: Στεγνώστε τα άνθη χαμομηλιού σε οθόνη ή σε χαλαρή χάρτινη σακούλα σε δροσερό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα. Προσέξτε για έντομα που μπορούν να κρυφτούν στα λουλούδια. αν δείτε έντομα ρίξτε ζεστό νερό στα λουλούδια και στεγνώστε τα ξανά.
 • Εναποθήκευση: Αποθηκεύστε τα λουλούδια σε αεροστεγές δοχείο.

Ποικιλίες χαμομηλιού προς ανάπτυξη

 • Ρωμαϊκό χαμομήλι (βοτανική ονομασία Chamaemelum κινητό)
 • Γερμανικό χαμομήλι (βοτανική ονομασία Matricaria recutita)

Γνωρίστε το χαμομήλι

 • Βοτανικό όνομα και οικογένεια: Υπάρχουν δύο χαμομήλια: ρωμαϊκό χαμομήλι (βοτανική ονομασία Ένας ευγενής χαμαιλέοντας) και γερμανικό χαμομήλι (βοτανική ονομασία Matricaria recutita). Και οι δύο είναι μέλη της οικογένειας μαργαριτών, της οικογένειας Asteraceae.
 • Κοινά ονόματα: Χαμομήλι, κεφαλή καρφίτσας, αρωματικό μαγιάτικο, μπαμπούνα
 • Τύπος φυτού: Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι πολυετές. Το γερμανικό χαμομήλι είναι ετήσιο.
 • Προέλευση: Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης
 • Καλλιεργητικής περιόδου: Καλοκαίρι
 • Ζώνες ανάπτυξης: Το χαμομήλι αναπτύσσεται καλύτερα στις ζώνες 5 έως 9.
 • Αντοχή: Το χαμομήλι είναι ανθεκτικό στο κρύο στους -20°F. μπορεί να είναι βραχύβια σε ζεστές καλοκαιρινές περιοχές.
 • Μορφή και μέγεθος φυτού: Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι ένα υφέρπον φυτό 6 ιντσών με δαντελωτό, γκριζοπράσινο φύλλωμα. οι μίσχοι ριζώνουν καθώς έρπουν. Το γερμανικό χαμομήλι μεγαλώνει από 15 έως 30 ίντσες.
 • Λουλούδια: Τόσο το ρωμαϊκό όσο και το γερμανικό χαμομήλι έχουν λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα-κίτρινα κέντρα που περιβάλλονται από λευκά πέταλα.
 • Χρόνος άνθισης: Το χαμομήλι ανθίζει από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τον πρώτο παγετό του φθινοπώρου.
 • Φύλλα: Το ρωμαϊκό χαμομήλι έχει λαμπερά πράσινα σπαστά φύλλα που μοιάζουν με κλωστές που σχηματίζουν ένα χαλάκι με μαλακή υφή ύψους περίπου 3 ιντσών. Το γερμανικό χαμομήλι είναι ένα όρθιο φυτό με φύλλα που μοιάζουν με πούπουλα. Τα άνθη και των δύο λυγίζουν προς τα πίσω από τα κίτρινα κέντρα. Τα φύλλα και των δύο καλύπτονται με χοντρά φουσκώματα.
 • Ιστορικές χρήσεις: Χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη ως φυτικό φάρμακο για ασθένειες όπως αλλεργική ρινίτιδα, φλεγμονή, αϋπνία, μυϊκούς σπασμούς, γαστρεντερικούς πόνους, διαταραχές της περιόδου και ρευματικούς πόνους.

Επίσης ενδιαφέρον:

Πώς να καλλιεργήσετε μέντα

Πώς να καλλιεργήσετε θυμάρι

Πώς να καλλιεργήσετε ρίγανη

Πώς να καλλιεργήσετε μαϊντανό

Πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο με βότανα

Καλλιέργεια βοτάνων για μαγείρεμα