Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να μαζέψετε σχοινόπρασο

Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να μαζέψετε σχοινόπρασο

Dezember 1, 2022 0 Von admin

Το σχοινόπρασο είναι ένα ανθεκτικό πολυετές φυτό με δροσερό καιρό, συγγενικό του κρεμμυδιού. Οι άκρες των φύλλων σχοινόπρασο έχουν μια ήπια γεύση κρεμμυδιού. Προσθέτει σχοινόπρασο σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα για πολλά μαγειρευτά πιάτα.

Το σχοινόπρασο έχει λεπτά, στρογγυλά, κούφια φύλλα που μοιάζουν με γρασίδι μήκους 6 έως 10 ίντσες. Τα ροζ-μοβ λουλούδια που μοιάζουν με σφαίρα εκτοξεύονται την άνοιξη σε μίσχους σε ύψος 12 ίντσες ή περισσότερο. Τα φύλλα αναδύονται από μικρούς βολβούς που μοιάζουν με κρεμμύδι που αναπτύσσονται σε συστάδες.

Μόλις δημιουργηθεί, ένα φυτό σχοινόπρασο θα αναπτυχθεί για πολλά χρόνια. Τα φυτά σχοινόπρασο θα αναπτυχθούν εύκολα σε ένα δοχείο σε εσωτερικούς χώρους. Το σκόρδο σχοινόπρασο—με μια λεπτή γεύση σκόρδου—αναπτύσσεται ακριβώς όπως το σχοινόπρασο. Σε αντίθεση με το σχοινόπρασο, έχουν επίπεδα όχι στρογγυλά φύλλα και λευκά όχι ροζ άνθη.

Εδώ είναι ο πλήρης οδηγός σας για την καλλιέργεια σχοινόπρασου.

Πού να φυτέψετε σχοινόπρασο

 • Καλύτερη τοποθεσία: Φυτέψτε το σχοινόπρασο σε ηλιόλουστη ή μερική σκιά.
 • Προετοιμασία εδάφους: Καλλιεργήστε το σχοινόπρασο σε καλά στραγγιζόμενα, αμμοπηλώδη, ένα έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία. Προετοιμάστε τα κρεβάτια φύτευσης εκ των προτέρων με παλαιωμένο λίπασμα. Το σχοινόπρασο προτιμά το pH του εδάφους από 6,0 έως 7,0. Αποφύγετε τη φύτευση σε υγρό έδαφος που μπορεί να ενθαρρύνει ασθένειες των στελεχών και των βολβών.
Σκόρδο σχοινόπρασο που μεγαλώνει σε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι
Σκόρδο σχοινόπρασο που μεγαλώνει σε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι

Πότε να φυτέψετε σχοινόπρασο

 • Εκκίνηση σπόρων σε εσωτερικούς χώρους: Σπέρνετε σπόρους σε εσωτερικούς χώρους από τα τέλη του χειμώνα έως τις αρχές του καλοκαιριού. σπείρουν σπόρους σε επίπεδα Οι σπόροι χρειάζονται σκοτάδι για να βλαστήσουν. Καλύψτε τους δίσκους σπόρων ή τις γλάστρες με ένα κομμάτι εφημερίδας ή χαρτόνι για να βοηθήσετε τη βλάστηση. Οι σπόροι πρέπει να βλαστήσουν σε περίπου 14 ημέρες στους 70°F. Μετά τη βλάστηση, καθώς τα σπορόφυτα αρχίζουν να αναπτύσσονται, αφαιρέστε το κάλυμμα και τοποθετήστε τα σπορόφυτα κάτω από φως φθορισμού ή σε φωτεινό παράθυρο. Αφήστε τα να μεγαλώσουν μέχρι να γίνουν 4 έως 6 ίντσες ύψος και έτοιμα για μεταφύτευση.
 • Μεταφύτευση στον κήπο: Μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα στον κήπο από τα τέλη της άνοιξης έως τα τέλη του καλοκαιριού.
 • Χρόνος υπαίθριας φύτευσης: Το σχοινόπρασο είναι ανθεκτικά φυτά. Σπείρετε σπόρους σχοινόπρασου στον κήπο 4 έως 6 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό την άνοιξη. Ο σπόρος θα βλαστήσει σε 2 έως 3 εβδομάδες στους 60°F. Τα τμήματα σχοινόπρασου είναι από τα πρώτα φυτά που μπορούν να τοποθετηθούν στον κήπο στις αρχές της άνοιξης.

Πώς να φυτέψετε σχοινόπρασο

 • Βάθος φύτευσης: Σπείρετε σπόρους σε βάθος ¼ έως ½ ίντσας. Οι σπόροι χρειάζονται σκοτάδι για να βλαστήσουν. καλύψτε τον σπόρο με ένα ελαφρύ μείγμα φύτευσης.
 • Διάστημα: Διαχωρίστε συστάδες ή σειρές από σχοινόπρασο σε απόσταση 8 έως 12 ιντσών μεταξύ τους. τα φυτά θα γεμίσουν με την πάροδο του χρόνου. Για να φυτέψετε τμήματα, χρησιμοποιήστε ένα φτυάρι ή ένα φτυάρι για να διαιρέσετε τις υπάρχουσες συστάδες, κόψτε τα πίσω φύλλα σε ύψος 1 ίντσας πάνω από το έδαφος και ξαναφυτέψτε τα τμήματα που καλύπτουν τα βολβάκια με χώμα.
 • Πόσο να φυτέψετε: Καλλιεργήστε 4 συστάδες σχοινόπρασο για μαγείρεμα και μαγειρική χρήση. καλλιεργήστε 6 συστάδες για διατήρηση.

Φυτά συντροφιάς σχοινόπρασο

 • Φύτευση συντροφιάς: Το σχοινόπρασο είναι καλά φυτά συντροφιάς. Λέγεται ότι βελτιώνουν τη γεύση των καρότων, του σέλινου, της ντομάτας, του κάρδαμου, της μέντας και των σταφυλιών. Το σχοινόπρασο λέγεται ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των φασολιών και των μπιζελιών. Το σχοινόπρασο αποτρέπει τα ιαπωνικά σκαθάρια και λέγεται ότι αποτρέπει τα μαύρα στίγματα στα τριαντάφυλλα, τις ψώρα στα μήλα και το ωίδιο στα αγγούρια.
 • Οι κεφαλές λουλουδιών σχοινόπρασου προσελκύουν επικονιαστές στον κήπο του σπιτιού.

Πότισμα και τάισμα σχοινόπρασου

 • Πότισμα: Το σχοινόπρασο απαιτεί μέτριο κανονικό νερό για να καθιερωθεί. εγκατεστημένα φυτά θα επιβιώσουν σε ξηρό έδαφος. Οι άκρες των φύλλων των φυτών που ξεραίνονται θα γίνουν καφέ και χάρτινες.
 • Σίτιση: Σχοινόπρασο με παλαιωμένο κομπόστ στη μέση της σεζόν.

Φροντίδα και Συντήρηση Σχοινόπρασο

 • Φροντίδα: Χωρίστε τις συστάδες του σχοινόπρασου κάθε 2 έως 3 χρόνια για να αποφύγετε τον συνωστισμό. Ανατρέξτε στη Διάδοση παρακάτω για οδηγίες. Προστατέψτε το σχοινόπρασο από τον άμεσο ήλιο σε ζεστά κλίματα με ύφασμα σκιάς. Φυτεύετε τακτικά νεκρά φυτά για να αποφύγετε τη σπορά των φυτών.
 • Μάλτσαρα: Μάλταρα γύρω από το σχοινόπρασο με παλαιωμένο κομπόστ ή βιολογικό μείγμα φύτευσης του εμπορίου.
Σχοινόπρασο που μεγαλώνει σε ένα δοχείο σε μια αστική βεράντα
Σχοινόπρασο που μεγαλώνει σε ένα δοχείο σε μια αστική βεράντα

Σχοινόπρασο καλλιέργειας δοχείων

 • Καλλιέργεια εμπορευματοκιβωτίων: Το σχοινόπρασο θα αναπτυχθεί εύκολα σε δοχεία ως ετήσιο. Φυτέψτε το σχοινόπρασο σε ένα δοχείο 6 ιντσών ή βαθύτερο. Φυτέψτε πολλά δοχεία για να περιστρέψετε τη συγκομιδή.
 • Χειμερινή καλλιέργεια: Οι μάζες μπορούν να σκαφτούν και να τοποθετηθούν σε γλάστρες πριν από τον πρώτο παγετό και να αναπτυχθούν σε εσωτερικούς χώρους σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά πρώτα βάλτε τις συστάδες σε μια χάρτινη σακούλα και βάλτε τις στο ψυγείο για τέσσερις εβδομάδες για να προσομοιώσετε τον χειμερινό λήθαργο. απαιτείται μια περίοδος αδράνειας για την αποστολή νέων φύλλων.

Βολβοί φαγώσιμοι Παράσιτα και Ασθένειες

 • Παράσιτα: Το σχοινόπρασο είναι γενικά απαλλαγμένο από παράσιτα. Οι θρίπες κρεμμυδιού μπορεί να επιτεθούν στο σχοινόπρασο που αναπτύσσεται σε μια εμπορική περιοχή παραγωγής κρεμμυδιού, αλλά οι θρίπες είναι απίθανο να ενοχλούν τα φυτά που ποτίζονται τακτικά.
 • Ασθένειες: Το σχοινόπρασο συνήθως δεν έχει σοβαρά προβλήματα ασθένειας, ωστόσο, σε υψηλή υγρασία, εάν τα φυτά είναι γεμάτα κόσμο, μπορεί να αναπτυχθούν μυκητιακές ασθένειες.

Πώς να μαζέψετε το σχοινόπρασο

 • Πότε γίνεται η συγκομιδή: Συγκομίστε φρέσκα πράσινα φύλλα συνεχώς από τις αρχές της άνοιξης έως το φθινόπωρο, αλλά μην ξεκινήσετε τη συγκομιδή έως ότου τα φυτά έχουν ύψος τουλάχιστον 6 ίντσες περίπου 5 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Τα εγκατεστημένα φυτά ενός έτους ή περισσότερο μπορούν να αντέξουν την τακτική συγκομιδή.
 • Τρόπος συγκομιδής: Κόψτε τα φύλλα με ένα ψαλίδι κήπου ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Κόψτε πρώτα τα εξωτερικά φύλλα. Συγκομίστε από τη βάση των φύλλων για να αποφύγετε φυτά με κομμένες κορυφές. Αφήστε περίπου 2 ίντσες λεπίδας φύλλων πάνω από το έδαφος για να ξαναβγάλουν τα φύλλα. Να αφήνετε πάντα λίγη κορυφαία ανάπτυξη στις συστάδες για να διατηρήσετε τη δύναμη των βολβών. Σταματήστε τη συγκομιδή 3 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του πρώτου παγετού για να επιτρέψετε στα φυτά να ανθίσουν και η συστάδα να επεκταθεί. Το σκόρδο σχοινόπρασο μπορεί να τραβηχτεί ρίζες και όλα.

Σχοινόπρασο στην κουζίνα

 • Το σχοινόπρασο έχει ήπια γεύση και άρωμα πράσινου κρεμμυδιού. Χρησιμοποιήστε το σχοινόπρασο σε οποιαδήποτε συνταγή που απαιτεί ωμά πράσινα κρεμμύδια. Η γεύση του σχοινόπρασου είναι πιο λεπτή από τα κρεμμύδια.
 • Χρησιμοποιήστε φρέσκο ​​ή αποξηραμένο σχοινόπρασο για να προσθέσετε γεύση. Κόψτε τα φύλλα σε σαλάτες, σούπες και πιάτα με αυγά. βάλτε σχοινόπρασο σε ομελέτα ή σε σάντουιτς με τυρί στη σχάρα. Προσθέστε κομμένο σχοινόπρασο στα λαχανικά και πασπαλίστε το κομμένο σχοινόπρασο πάνω σε μακαροναλάτα ή πατατοσαλάτα. Πασπαλίστε ψιλοκομμένο σχοινόπρασο πάνω από ψάρι και άλλα φαγητά για να προσθέσετε γεύση. Χρησιμοποιήστε το σχοινόπρασο για να γαρνίρετε σούπες με κρεμμύδι και πατάτα. Το σχοινόπρασο θα προσθέσει μια γεύση κρεμμυδιού σε ξίδι, βούτυρο βοτάνων και κρέμα τυριού.
 • Ολόκληρα λουλούδια μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες και ομελέτες. Είναι με γεύση κρεμμύδι. Απότομα λουλούδια σε λευκό ξύδι. θα δώσουν στο ξύδι το χρώμα του τριαντάφυλλου και την ελαφριά γεύση κρεμμυδιού.
 • Προσθέστε το σχοινόπρασο την τελευταία στιγμή όταν μαγειρεύετε σούπες, μαγειρευτά και σοτέ διαφορετικά η γεύση θα χαθεί.
 • Οι γαστρονομικοί σύντροφοι περιλαμβάνουν βασιλικό, άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι.
 • Το σκόρδο σχοινόπρασο έχει μια λεπτή γεύση σκόρδου. χρησιμοποιήστε τα ως υποκατάστατο αλατιού σε σούπες και μαγειρευτά και με πιάτα με κοτόπουλο, χοιρινό και αρνί. Τα φύλλα του σκόρδου είναι επίπεδα και τα άνθη λευκά.
 • Τα άνθη σχοινόπρασου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανθοσυνθέσεις.
Σχοινόπρασο μαζεύτηκε κόψτε-και-έλα-ξανά
Σχοινόπρασο μαζεύτηκε κόψτε-και-έλα-ξανά

Συντήρηση και αποθήκευση σχοινόπρασου

 • Ψύξη: Βάλτε το σχοινόπρασο στο ψυγείο σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα για έως και 7 ημέρες. Τυλίξτε τη βάση ενός τσαμπιού σε μια υγρή χαρτοπετσέτα τοποθετημένη σε μια πλαστική σακούλα και στρίψτε ελαφρά το επάνω μέρος και στη συνέχεια φυλάξτε το στο συρτάρι του ψυγείου. Πλύνετε τα φύλλα πριν τα αποθηκεύσετε.
 • Πάγωμα: Τα ψιλοκομμένα φύλλα μπορούν να καταψυχθούν. Κόψτε τα φρέσκα φύλλα σε κομμάτια και παγώστε τα σε δοχεία κατάψυξης ή πλαστικές σακούλες.
 • Ξήρανση; Τα φύλλα μπορούν να στεγνώσουν σε μια οθόνη που έχει τοποθετηθεί σε ένα ζεστό μέρος μακριά από τον ήλιο με άφθονη κυκλοφορία αέρα.
 • Εναποθήκευση: Αποθηκεύστε τα αποξηραμένα φύλλα σε αεροστεγές δοχείο.

Πολλαπλασιασμός σχοινόπρασου

 • Καλλιεργήστε το σχοινόπρασο από σπόρους ή τμήματα. Τα τμήματα είναι μικροί βολβοί που χωρίζονται από συστάδες ρίζας.
 • Σπόρος: Το σχοινόπρασο καλλιεργείται εύκολα από σπόρους. Οι σπόροι δεν απαιτούν ειδική επεξεργασία. σπείρετε απευθείας στον κήπο στις αρχές της άνοιξης ή ξεκινήστε σε εσωτερικούς χώρους και μεταφυτέψτε έξω την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού
 • Διαίρεση: Για να χωρίσετε τις μάζες του σχοινόπρασου, κόψτε τις κορυφές σε μήκος περίπου 2 ίντσες και τις ρίζες σε μήκος περίπου 3 ίντσες. Τραβήξτε ή κόψτε το μπλοκ σε τμήματα των 4 έως 6 βολβών το καθένα. Φυτέψτε ξανά τμήματα σε απόσταση 8 έως 12 ιντσών μεταξύ τους. Χωρίστε τις παλαιότερες συστάδες στις αρχές της άνοιξης κάθε 3 χρόνια.

Ποικιλίες σχοινόπρασου προς ανάπτυξη

 • σκόρδο σχοινόπρασο (Κόνδυλος σκόρδου) λέγονται και κινέζικα σχοινόπρασο ή gow choy. Οι μάζες του σχοινόπρασου είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από το σχοινόπρασο με επίπεδα φύλλα και λευκά άνθη. Έχει ήπια γεύση σκόρδου.

Γνωρίστε το Chives

 • Βοτανικό όνομα και οικογένεια: Allium schoenoprasum (βολβοί φαγώσιμοι); tuberosum, (σκόρδο σχοινόπρασο)? και οι δύο είναι μέλη της οικογένειας των κρεμμυδιών-Amaryllidaceae.
 • Ευρώπη
 • Τύπος φυτού: Το σχοινόπρασο είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό.
 • Καλλιεργητικής περιόδου: Το σχοινόπρασο θα αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες αέρα από 40° έως 85°F—άνοιξη έως καλοκαίρι. φυτέψτε σχοινόπρασο το φθινόπωρο ή το χειμώνα σε περιοχές με ήπιο χειμώνα.
 • Ζώνες ανάπτυξης: Το σχοινόπρασο αναπτύσσεται καλύτερα στις Ζώνες 3 έως 11. Το σχοινόπρασο είναι αειθαλές σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, αλλά πεθαίνει και αδρανεί σε περιοχές με κρύο χειμώνα.
 • Αντοχή: Το σκόρδο σχοινόπρασο είναι ένα ανθεκτικό πολυετές φυτό με δροσερό καιρό. Τα ώριμα φυτά αντέχουν το κρύο έως -35°
 • Μορφή και μέγεθος φυτού: Σχοινόπρασο συστάδες μήκους 1 έως 2 ποδιών λεπτών φύλλων που μοιάζουν με γρασίδι (αν αφεθούν χωρίς κόψιμο).
 • Λουλούδια: Το σχοινόπρασο έχει μεγάλα μωβ-ροζ λουλούδια σε σχήμα σφαίρας. Το σκόρδο σχοινόπρασο έχει λευκά άνθη. Τα λουλούδια εμφανίζονται αρχικά ως μικρά βολβοειδή μπουμπούκια ανάμεσα στα στρογγυλά πράσινα φύλλα. τα μπουμπούκια ανοίγουν σε σφαιρικές συστάδες λουλουδιών που μοιάζουν με τα κεφάλια των ανθέων του τριφυλλιού.
 • Χρόνος άνθισης: Το σχοινόπρασο ανθίζει στα μέσα της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού.
 • Φύλλα: Τα φύλλα του σχοινόπρασου είναι βαθυπράσινα, στρογγυλά και κούφια. τα φύλλα του σκόρδου είναι επίπεδα και σαν χόρτο.

Επίσης ενδιαφέρον:

Πώς να καλλιεργήσετε βασιλικό

Πώς να καλλιεργήσετε δεντρολίβανο

Πώς να καλλιεργήσετε το φασκόμηλο

Πώς να καλλιεργήσετε ρίγανη

Πώς να καλλιεργήσετε μέντα

Περισσότερες συμβουλές στο Πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο με βότανα και Καλλιέργεια βοτάνων για μαγείρεμα.